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POLICY  BOARD OF EDUCATION  
OF ANNE ARUNDEL COUNTY 

 
Related Entries:  Policy 904.01 
Responsible Office:  SCHOOL HEALTH SERVICES PROGRAM COORDINATOR 
 

PHYSICAL EXAMINATIONS REQUIRED FOR NEW STUDENTS 
 
A. PURPOSE 
 

To establish policy governing physical examination requirements for students entering Anne 
Arundel County Public Schools for the first time. 

 
B. ISSUE 
 

State law provides requirements for a physical examination for students entering the Maryland 
public schools system for the first time. 

 
C. POSITION 
 

Students entering the Maryland public schools system for the first time are required to have a 
physical examination.  The required physical examination must be completed within the nine-
month period before entering the school system or within six months after entering the school 
system and must be performed by a physician or certified nurse practitioner.  

 
 Definitions 

 
1.  Physician means an individual licensed to practice medicine. 
 
2.  Certified nurse practitioner means a registered nurse who, by reason of certification under 

the regulations of the Maryland Board of Nursing, may engage in the activities authorized 
by the regulations. 

 
3. Physical examination means an examination of the body by a licensed physician or 

certified nurse practitioner. 
 

D.    IMPLEMENTATION  
 
 The Superintendent will develop regulations to implement this policy and will work cooperatively 

with the Anne Arundel County Department of Health in ensuring compliance with state law. 
 
 
Policy History:  Adopted:  11/1/07. 
Note Previous History: Replaces 904.01, adopted 8/29/58, and revised 5/20/91. 
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